Wednesday 22nd of March 2023

fresh menu leftfresh menu right

Őriszentpéteri Általános Iskola

bázis_szögletes_2020-2023.jpg

Bemutatkozás PDF Nyomtatás E-mail

 

Iskola története

 

Az ország nyugati szélén, Vas megye délnyugati sarkában, ott ahol a magyar, az osztrák és a szlovén határ találkozik, változatos dombvidék található. Ez az Őrség. A sekély tengeri agyagot kavicstakaró borítja, melyet az Alpokból leszaladó folyók teregettek szét.

A tájegység története a honfoglalás korába nyúlik vissza. Elődeink őrállókat telepítettek le a nyugati határ védelmére, akik katonai szolgálatuk fejében nemesi kiváltságokat kaptak. Innen az Őrség elnevezés. A falvakat a dombhátakon kialakított házcsoportok, a szerek alkották. A települések szeres jellege máig fennmaradt.

 

Őriszentpéter 1270-től az "Őrség székvárosa". Itt volt a székhelye a területi elöljárónak, az őrnagynak. Ez a kilenc szerből álló település máig központi helyet tölt be az Őrség életében.

Az oktatás, az iskolai nevelés története az 1600-as évek elejétől követhető nyomon. Az első adatok 1620-ból származnak. Az 1800-as évek elején a környékbeli gyerekek is ide jártak iskolába.

A római katolikus iskola 1909-ben kezdte működését Őriszentpéteren. Az iskolaépület 1910-1911-ben épült.

A református iskola 1912-ig egy, utána pedig két tanítót foglalkoztatott. Az iskolaépület - ami a jelenlegi alsó tagozatos iskola egyik fele - 1938-ban épült.

A népiskolai törvény alapján 1945-től nyolc osztályos intézmény lett.

A felső tagozatos épület 1964-1965-ben készült és gimnáziumnak adott otthont.

felstagozat2

A tornatermet 1976-ban vehették birtokukba a tanulók.

Az 1960-as években kezdődött körzetesítés 1973-ban fejeződött be, akkor alakult ki az iskola jelenlegi beiskolázási körzete.

2005. évben jelentős informatikai fejlesztés részese lett a felső tagozat.

2006 őszére az alsó tagozatos iskola épülete szinte teljesen megújult. A tornaterem felújítása, értékes sportfelszereléssel való bővítése is megvalósult.

Az alsó és felső tagozatos épületekben, tornateremben korszerű a világítás, a fűtés. A környezet és a tantermek esztétikusak, rendezettek.

Az oktató-nevelő munka két feladatellátási helyen valósul meg.

Őriszentpéteren két épületben külön az alsó és felső tagozat. Itt az alsó tagozat beiskolázási körzete 6 település (Őriszentpéter, Ispánk, Kondorfa, Nagyrákos, Szalafő, Szatta). A felső tagozatba mind a 11 településről érkeznek tanulók. A bejárást egy pályázaton elnyert kistérségi iskolabusz segíti.

Az őriszentpéteri iskolához tartozik az Óvoda épületében működő napközis konyha is.